Начало / Любопитно / Днес е Международният ден на снежния човек

Днес е Международният ден на снежния човек

Датата за Международния ден на снежния човек – 18 януари, е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Идеята за празника е на германския колекционер Корнелиус Граетц.

Смята се, че първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н. Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер в Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали коледните подаръци на този празник. Така постепенно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек. Оказва се обаче, че доказателства за „съществуването” на снежния човек има още от Средновековието. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек е книга от 1380 година.

В литературата темата за снежния човек се прокрадва около 1590 г. – в драмата на Шекспир „Ричард Втори“. Крал Ричард казва, че би искал да е снежен крал, направен за игра, който да се разтопи на капки под слънчевите лъчи. През Викторианската епоха, снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.

От средата на 20-ти век тематичните коледни декорации и играчки във формата на снежен човек стават все по-обилни.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...