Начало / Култура / Днес е Маринден, почитаме света Марина

Днес е Маринден, почитаме света Марина

На 17 юли Православната църква чества Света Великомъченица Марина.  Марина е живяла през III век и е била дъщеря на езически жрец. Въпреки възпитанието в идолопоклонничество, Марина прегръща христовата вяра на дванадесет годишна възраст, поради което баща ѝ започва да се отнася жестоко с нея, заради вярата, която тя открито изповядва. Когато навършила шестнадесет години, била срещната от управителят на източните страни Олибрий, който пленен от красотата й, я харесва за своя жена. Тя не скрила от него че изповядва христовата вяра, а той заповядал да я арестуват и на следващият ден я изправил на съд.

Марина била подложена на мъчения, но  нощем раните й зараствали. Затова Олибрий наредил да я удавят. Но молитвите на девицата били чути от Христа и оковите по чудо паднали, а тя изправена във водата запяла хвалебствени песни към него. Управителят Олибрий заповядал да я изведат извън града и да я посекат с меч. Това се случило в четвъртата година от царуването на Диоклециан – през 289 година.  Марина (Маргарита) Антиохийска е канонизирана за Света Великомъченица през 494 година от Папа Геласий I.

В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.

На 17 юли имен ден празнуват: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марчо.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...