Акценти
Начало / Култура / Днес е Йордановден – Свето Богоявление

Днес е Йордановден – Свето Богоявление

На 6 януари православната църква чества Богоявление – Богоявление. Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Традицията повелява още на Богоявление да се омесят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Традиционно на трапезата на самия Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, които скоро са родили, правят кравайчета и раздават на близки и съседи за здравето на детето.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Божидар, Божидара, Даниела, Даниел, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богoлюб, Божанa, Богoмил.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...