Начало / Последни новини / Днес е зимният Симеоновден

Днес е зимният Симеоновден

Денят след Сретение Господне се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначилСпоред протоевангелието на Йаков Симеон станал свещенник в Йерусалимския храм , в който бил денесен Иисус Христос 40 дни след раждането му.

В народния календар зимният Симеоновден се приема за особено лош  ден през годината. За да не се родят децата им с белези и рани по тялото или сакати (името Симеон в превод от гръцки означава белег), невестите не трябва да работят на този ден. Спазва се и забрана за сексуални контакти, защото се вярва, че ако се зачене дете през тези дни, то ще се роди със „зашити” уста и пръсти. За здравето на децата си майките раздават питки, намазани с мед.

В българския народен календар на 3 февруари се отбелязва Ден на сеяча. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”.

Днес имен ден празнуват Симеон,Симеонк, Симо, Симона,Моника.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...