Акценти
Начало / Култура / Днес е Еньовден

Днес е Еньовден

На 24 юни, по стар български обичай, се празнува Еньовден. Според народа, Еньовден е далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водата и я прави лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.

На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Под този венец минават жени и деца за здраве.

Днес имен ден празнуват всички с имена Ива, Ивет, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янина, Янита, Янислав, Янислава, Енчо, Еньо,Денислав, Дилян, Диляна, Деница и тези, които носят име на билка.

На този ден Православната църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...