Акценти
Начало / Образование / Днес е Ден на отворени врати във ВВУБ „Георги Бенковски”

Днес е Ден на отворени врати във ВВУБ „Георги Бенковски”

От 10 часа днес във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще започне Ден на отворени врати. Той се организира по повод 174 години от рождението на Георги Бенковски, който през1946 г., след гласуване от  общото събрание на целия личен състав на Народното военновъздушно училище тогава, е избран за патрон на училището.

Денят ще започне с общ строй на личния състав на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”. Исторически доклад, посветен на живота и делото на Георги Бенковски, ще бъде представен от главен асистент подполковник Мануш Христов от Катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка” на Факултет „Авиационен”.

Програмата ще продължи с връчване на сертификати на младите летци от Випуск 2017 за присвояване на индекс „CALL SIGHN”. Индексите се назначават със заповед на Командира на ВВС и остават уникални за цялата летателна кариера. Служат за обозначаване във въздуха при учения и съвместни летателни тренировки.

Командирът на Военновъздушните сили генерал – майор Цанко Стойков  лично ще връчи знаците на лейтенантите Станислава Балчева, Николай Бойчев, Светослав Ангелов, Денис Благоев, Евгени Димов, Михаил Христозов и Михаил Янев.

Сертификати за изпълнен първи самостоятелен полет ще бъдат връчени на курсанти от 1-ви и 2-ри курс от специалност „летец – пилот” на Факултет „Авиационен”, изпълнени по време на първият им летателен стаж през месец август 2017 год.

Второкурсниците са младши сержанти курсанти Дилян Димитров, Даниел Бодуров, Полина Петкова, Венцислав Дункин и Деляна Ангелова.

За първа година и първокурсници проведоха летателен стаж, по време на който изпълниха първи самостоятелни полети. Това са курсантите Ангел Ангелов, Владимир Тасков, Генади Христозов, Николета Нацкова и Светослав Сашов.

Официалната част от програмата ще завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Георги Бенковски.

В празничния ден врати врати ще отвори Музеят на Летище Долна Митрополия. Той е създаден през 1983 г., с цел да запознава и показва важни събития както от историята на българското въздухоплаване, така и от живота и дейността на летището.

За да се запази за поколенията спомена за авиационната техника, приета на въоръжение в Българските ВВС, са показани макети на самолетите от различните периоди в авиационната ни история.

В една от залите на музея централно място е отредено на пълномащабния пилотажен тренажор „ТЛ-29”, приет на въоръжение през далечната 1969г. За времето на неговата експлоатация до 2002г. той дава криле на 33 випуска от училището. Музейният комплекс включва и външна експозиция, в която са представени реални макети на самолетите УМиГ- 15, МИГ-17, МИГ -21, L-29, както и ЗРК „Двина”, разположени около Дома на културата и в района на централната алея.

 

В центровете за наземен показ ще бъдат изложени самолет „Pilatus” РС-9М и самолет L-39ZA “Albatros”. Посетителите ще могат да разгледат също самолетообслужваща и специална техника, стрелково оръжие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...