Акценти
Начало / Култура / Днес е ден за прошка

Днес е ден за прошка

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден. В този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да се подготвят да посрещнат Възкръсналия Христос.

Традиция е на Сирни Заговезни хората да се маскират.  Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, да се прогони мрака и така да се отбележи настъпването на пролетта и края на зимата. Всичко това е повод за празник и веселие и разбира се, за общата софра. На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова денят е наречен Сирни Заговезни. Много весел е обичаят хамкане, в който се включват всички деца в къщата. На червен конец се завързва сварено яйце или парче бяла халва и се закачва да виси. Победител е този, който успее да хване с уста яйцето или халвата без да си помага с ръце

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...