Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Голяма Задушница

Днес е Голяма Задушница

Днес е Голяма Задушница – първата от трите, които се отбелязват в българския църковен календар. Тя се отбелязва всяка година преди началото на Великия пост. Другите две са Задушница преди Петдесетница (Черешова задушница) и Архангелова Задушница. С тях българите почитат паметта на своите покойници.
Задушница се чества винаги в събота – денят, който в църквата е определен за ден на покойниците. По православна традиция празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. В събота службата е заупокойна, след което се прави обща панихида.
На този ден се посещават гробовете на починалите близки. Преливат се с вино, поставят се цветя, палят се свещи и кандила, прекадяват се с тамян. След това се раздава, дори и на случайни, непознати хора, жито и храна, наречена подавки за „Бог да прости“ покойниците. Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен.
Поменът за починалите може да се направи на гроба, в църква, но и у дома.
Всичко, което принасяме в памет на покойниците, има символично значение.
Голямата Задушница е последвана от 40-дневните Великденски пости, през които вярващите християни трябва да изчистят своите тела и души, за да приемат Христовото възкресение. Великденските пости започват с Местни Заговезни, от които преставаме да ядем месо и месни изделия и Сирни Заговезни – спираме да ядем мляко и млечни продукти.
На Голямата Задушница може да раздава всякаква храна. Не се върши домакинска работа – чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.

Прочетете също:

Какво е хидротерапия

Хидротерапията е използването на вода при лечение на различни състояния и свързани с тях ревматични ...