Начало / Крими / Днес гледат мярката за неотклонение „задържане под стража” на двамата, обрали близо половин милион от фармацевтичен офис в Плевен

Днес гледат мярката за неотклонение „задържане под стража” на двамата, обрали близо половин милион от фармацевтичен офис в Плевен

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен днес ще бъде гледана мярката за неотклонение „задържане под стража” на двамата криминално проявени, извършили на 1 юни тази година обир на крупна сума от офиса на фармацевтична фирма в Плевен. Това съобщи наблюдаващият прокурор Нанка Рачева от Окръжна прокуратура – Плевен.

Тя уточни, че общият размер на отнетата сума е в размер на 467 578 лв., като част от нея – 229 100 лв., е открита при оглед извън сградата, в която се намира офисът на фирмата, а останалата част от заграбената сума – 238 478 лв., е намерена при огледа на автомобила, с който двамата мъже са се придвижили от Плевен до София, където са задържани.  Според главен комисар Георги Хаджиев – директор на СДВР, двамата мъже са изпуснали част от парите, когато се е задействала охранителната система в офиса.

Извършителите – на 51г. и на 46 г., са осъждани многократно и  имат висящи дела за извършени други кражби. 51-годишният е извършил кражбата в Плевен по време на изпитателен срок по присъда, издадена през януари тази година.

Директорът на СДВР уточни, че полицейската операция по задържането на двамата извършители е започнала в момента, в който е постъпила информация, че те възнамеряват да извършат крупна кражба. Незабавно са сформирани екипи, които са положили големи усилия да локализират работния автомобил и да бъдат задържани извършителите. При задържането е използвана физическа сила и помощни средства, тъй като двамата са оказали съпротива, съобщи ст.комисар Хаджиев.

Той уточни, че за полицията представлява интерес техническото средство за прикриване на регистрационните номера, намерено в автомобила на задържаните. Устройството се задейства дистанционно вътре от автомобила. Намерени са също технически средства за прихващане и заглушаване на честоти. „Така че говорим за изключително сериозен активен криминален контингент, който отдавна представлява интерес за нас и полагаме огромни усилия да го изведем от тази престъпна среда, за да нормализираме средата за сигурност”, изтъкна Хаджиев.

Прокурор Нанка Рачева уточни, че наказанието, за което е повдигнато обвинение на двамата, е в размер от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото.

Тепърва се изяснява защо такава голяма сума се е съхранявала в офиса на фирмата.

В пресконференцията днес участваха окръжният прокурор Ваня Савова и директорът на ОДМВР – Плевен – старши комисар Веселин Вътов.

 

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...