Начало / Култура / Катедра „Скулптура” на Националната художествена академия гостува с изложба в Плевен

Катедра „Скулптура” на Националната художествена академия гостува с изложба в Плевен

Днес от 17.30 часа  в ХГ „Илия Бешков“ ще бъде открита изложба по повод 120 години от създаването на Националната художествена академия в София. Изложбата ще представи първите учители в Академията и първите български творци, получили академично образование в Европа.

Създаването на Катедра „Скулптура“ към Художественото училище преди 120 години  е акт на дълбоката необходимост на тогавашния национален елит да се приобщи към културния живот на Европа. Феноменален факт е, че става сложен, епохален скок в изобразителното ни изкуство. От вековна традиция в живопистта и резбата, реализирани в храмовете, се приема проблематиката от европейските художествени академии.

Новият вид професионализъм става основна мярка. Първите професори Жеко Спиридонов и Марин Василев, като възпитаници на европейските академии донасят новите модели на пластичен изказ, основаващи се на дълбоко познаване и пресъздаване на човешката натура. През пълния курс на обучение са дисциплината етюд по натура и скулптура – композиция. Последните 25 години донасят отваряне в обучението по отношение на целта и критериите свързани дотогава с класическите. Това е естествен рефлекс към новите явления в художествения живот.

 В резултат на това се появява и втора магистърска програма „Скулптура форма и движение”, която има за цел да отговори на новите форми и интереса на студентите към тях. Паралелното провеждане на двата подхода към днешната практика на катедрата е като резултат от разбиране за натрупването и създаването на художествен продукт, който отговаря на професионални критерии без да следва догматични ограничения.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...