Начало / Общество / Днес в Плевен зам.- министърът Атанаска Николова представи пилотна схема на МОСВ с бюджет от 3,5 милиона

Днес в Плевен зам.- министърът Атанаска Николова представи пилотна схема на МОСВ с бюджет от 3,5 милиона

 

Районът на Северна България има голям потенциал за използване на ресурсите от минерални води точно затова избрахме Плевен за домакин на първата информационна среща за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води. Това каза в Плевен заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Събитието уважиха областният управител на Плевен Ралица Добрева и кметове от Северозападна България.

Средствата, предоставяни от програмата дават възможност за инвестиции в инфраструктура в райони с находища на минерални води, което би дало тласък  за развитие на бизнеса и би превърнало региона в атрактивна туристическа дестинация, посочи зам.-министър Николова. По думите й от реализирането на проекти, свързани с минералните води може да има икономическа полза и изрази пълната подкрепа на МОСВ за кметовете, които искат да развиват находищата.

mpsv1

Пилотната схема на МОСВ е с бюджет от 3,5 милиона лева. Тя има характер на финансов инструмент и по нея ще се осигуряват безвъзмездно до 50% от стойността на общинските проекти. Останалата част от средствата трябва да се поеме от местните власти със собствен ресурс или чрез публично-частни партньорства с бизнеса. „Ако общините решат да изтеглят креди, МОСВ ще покрие лихвите по тях. Програмата се администрира от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който до 16 декември т.г. ще приема проектите на местните власти. Те трябва да се реализират до края на 2017 г.”, уточни заместник – министър Николова

Проектите са за инфраструктура, която общините имат задължение да поддържат според Закона за водите или решенията на министъра на околната среда и водите за предоставяне безвъзмездно за ползване и управление на определено находище на минерална вода. Това могат да бъдат водопреносна и водоразпределителна мрежа, в т.ч. помпени станции, топлообменници, събирателни резервоари, водомерни и каптажни разпределителни шахти за минералната вода преди подаването й към водоползвателите и др.

След срещата заместник-министър Атанаска Николова и кметът на Долна Митрополия провериха изпълнението на проект за изграждане на фитнес на открито в град Тръстеник. Изграждането му е финансирано от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...