Акценти
Начало / Образование / Дисциплинарно наказание за директора на СОУ „Стоян Заимов“ и за учителя по рисуване искат от Агенция за закрила на детето

Дисциплинарно наказание за директора на СОУ „Стоян Заимов“ и за учителя по рисуване искат от Агенция за закрила на детето

22265-соу заимов

Да бъде наложено дисциплинарно наказание на директора на СОУ „Стоян Заимов“ в Плевен предлага председателят на Държавната агенция за закрила на детето на началника на РИО – Плевен, след проверка по сигнал за сексуално посегателство над дете от учителя по изобразително изкуство, съобщават от агенцията. Директорката Генова не е гарантирала правото на закрила на децата в училището и не е предприела навремени мерки и действия за тяхната защита, заявяват проверяващите. На училищния директор е дадена препоръка на учителя по изобразително изкуство Данаил Ананиев да бъде наложено дисциплинарно наказание заради нарушаване на правата и накърняване личното достойнство на ученика. За резултатите от проверката са уведомени Районна прокуратура – Плевен и Регионален инспекторат по образование – Плевен.

Сигналът за сексуалното посегателство е постъпил в Закрила на детето от майката на ученичката на 5 декември. Тя съобщава, че на 24.09.2014 г. преподавателят по изобразително изкуство е извършил сексуално посегателство над детето й и част от съученичките му, за което никой от персонала не е уведомил родителите.

Проверката е установила, че възпитаничката на СОУ „Стоян Заимов” е била жертва на сексуално посегателство и неприемливо поведение от страна на преподавател. Уронени са престижа и достойнството на детето, което е рефлектирало върху психическото му състояние.

Подаденият на 24.09.2014 г. от детето до класния ръководител Петя Владимирова и педагогическия съветник Гергана Петкова устен сигнал за сексуално посегателство в учебното заведение не е заведен с входящ номер.

Директорът на училището Генова не е отстранила незабавно от работното му място визирания в жалбата учител и го е оставил да преподава до 5.10.2014 г.- 7 учебни дни, с което не е гарантирала правото на децата от закрила. Тя не е изискала незабавно писмено обяснение от преподавателя. Направила е това повече от 2 месеца след подаването на сигнала.

От страна на ръководството на училището е задействан Координационният механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие, но не са предприети незабавни мерки за предотвратяване на рисковите фактори за другите деца в образователната институция. Случаят не е регистриран в училищния Регистър за отразяване на всяка ситуация на тормоз, в който следва да се вписва развитието му във времето и да се планира подходяща интервенция.

Нито директорът Генова, нито помощник-директорът Мелниклийска са изпълнили задължението си по чл. 7 от Закона за закрила на детето – незабавно да уведомят дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи. Не са уведомени и родителите на детето. Това е направено едва на 23.10.2014 г.

Поведението на  учителя по изобразително изкуство е неподходящо по отношение на неговите ученички, упражнявал е вербално и физическо сексуално насилие над част от тях, заключават експертите. Чрез действията си той е упражнил психическо насилие, което е в разрез на вменените му служебни задължения и забрана за въздържане от подобни действия.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...