Акценти
Начало / Здравеопазване / Диспансеризираните с астма имат право на три безплатни прегледа годишно

Диспансеризираните с астма имат право на три безплатни прегледа годишно

Всички пациенти над 18 г., диспансеризирани с астма или Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), имат право на три безплатни прегледа  годишно при специалист. За пациенти с астма до 18 г. броят на безплатните лекари при специалист са четири.

От началото на годината в област  Плевен са диспансеризирани 1 442 пациенти над 18 г. с ХОББ и 1 815 – с астма, на които са извършени съответно 1 572 и 2 147 прегледа. Диспансеризираните с астма деца до 18 г. са 779 с регистрирани 1 209 прегледа. Информацията съобщи директорът на РЗОК – Плевен доц. д-р Пенка Стефанова по повод провеждащите се днес в Плевен безплатни изследвания на белодробния капацитет по инициатива на Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА).

Доц. Стефанова подчерта, че извършването на профилактични прегледи е важен момент от грижата за здравето на всеки, защото чрез тях се установяват заболявания в ранен стадий, което предполага своевременно лечение и намаляване на късните усложнения на заболяванията.  „Профилактичните прегледи са задължителни за всички здравноосигурени лица, но въпреки това все още обхватът е незадоволителен. Едва около 50% от подлежащите се явяват на такъв преглед”, посочи тя.

Сериозен проблем е и големият брой на здравнонеосигурените лица, които не се възползват от възможността за ранна диагностика и профилактика, което често пъти е причина за усложнения, които изискват много по-скъпо лечение, подчерта доц. Стефанова. За съжаление не е малък броят на постъпилите за болнично лечение, които не са осигурени и не могат да покрият разходите по хоспитализацията си. В този случай те са причина за трупане на дългове на болницата.

Плевенска област е на първо място в страната по осигуреност от общопрактикуващи лекари и специалисти, така че при необходимост всеки има достъп до необходимото му лечение, изтъкна директорът на РЗОК – Плевен. Специално за лечение на астма и ХОББ има разписани 11 клинични пътеки. През 2018 г. РЗОК – Плевен е заплатила 281 хоспитализации на пациенти над 18 г. с астма и 513 хоспитализации на пациенти с ХОББ. За същия период е заплатено болничното лечение на 189 деца с астма. Само от началото на тази година от астма в болница са се лекували 189 пациенти над 18 г. и 69 деца. Касата е покрила хоспитализации на 336 пациенти с ХОББ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...