Начало / Култура / Директорът на плевенската Драма Васил Василев: Ще провокираме публиката

Директорът на плевенската Драма Васил Василев: Ще провокираме публиката

Ще се стремим да правим добри в художествено отношение спектакли, с които ще провокираме публиката. Това заяви на първата си среща с медиите в Плевен новият директор на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев. Като начало той провокира журналистите като ги качи на сцената, срещу прожекторите, за провеждане на пресконференцията. „Сцената е най-важното място в театъра, тук се раждат всички хубави неща, а така искахме да покажем красотата на нашия театър”, обясни идеята си той.

Васил Василев сподели, че като директор на Плевенския театър започва с намерения мечти, които всички заедно да реализират. Като начало са се опитали да бъдат гъвкави в привличането на публиката. Поставеното начало през майските празници двама да влизат с един билет ще продължи и през месец юни за представленията за деца. Друга новост, която е свързана с детските спектакли, е че те се играят вечерно време. Радвам се, че има интерес към представленията и благодаря на плевенчани, които бързо изкупиха билетите  за представленията, каза Василев и обясни, че обмисля да се възстановят и детските представления в събота.

Първият проект, след като Васил Василев е директор, също е за детската публика – „Тигърчето Спас и малкото голямо слонче“ от Рада Москова на гост-режисьора Александър Ткачов..  Очаква се премиерата на кукленото представление да е на 16 или 17 юни. Веднага след това – на 20 юни, започват репетициите на премиерно заглавие в Драматичния отдел. Василев разкри само, че ще е пиеса от Шекспир с режисьор –постановчик Лилия Абаджиева, а сценографията ще е на Васил Абаджиев. С този спектакъл театърът ще открие новия сезон. Премиерата е заложена за 29 септември. Тогава публиката ще види и новото попълнение в трупата. Става въпрос за двама млади актьори, току-що завършили  класа на проф. Стефан Данаилов. Има възможност за още нови актьори в трупата, категоричен е новият директор.

Част от ориентираната му към публиката политика е отстъпки в цената при ранно закупуване на билети. Така ценителите ще имат възможност да получат билет на половин цена, ако го закупят две седмици преди представлението, обясни Василев.

В репертоарно отношение новият директор има амбицията в плевенския театър да се правят спектакли, които да си съперничат с тези на софийските сцени. Ще се стремим към разнообразен репертоар, за да задоволим всички вкусове, обясни Василев, но беше категоричен, че водещото ще е добра художествена стойност на спектаклите. Стана ясно, че ще бъде възстановен спектакълът „Женитба” на Николай Урумов и ясно ще се обособят двете структури – драматичният и кукленият отдел. Ще се заложи на гостуващи режисьори и по-малко на гостуващи актьори. Плевенските актьори са звезди, категоричен е Васил Василев. През новия сезон предстои да гостуват режисьорите Младен Алексиев, Крум Филипов, Милена Мавродиева, водят се разговори с Марий Росен и с плевенчанката Весела Кунчева, която е куклен режисьор.

Предвидено е и участие на театъра в Балканския фестивал в Цариброд със спектакъла „Боряна” на Димо Дешев.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...