Акценти
Начало / Икономика / Директорът на АПИ: Всеки проблем може да бъде решен без да провокира напрежение и затваряне на пътища

Директорът на АПИ: Всеки проблем може да бъде решен без да провокира напрежение и затваряне на пътища

Директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” – Георги Терзийски, проведе днес работна среща с кметове на населени места от област Плевен, за да разясни условията, при които може да стане освобождаването на участъци от републиканската пътна мрежа от винетна такса.

Той припомни, че още в началото на 2019 г. са започнали преговорите между АПИ и общините  в страната за търсене на вариант как да стане това, като след анализ е взето решение определени участъци да бъдат извадени от винетното таксуване срещу ангажимент общините да участват финансово в тяхната издръжка, след като подадат искане за освобождаването им от винетна такса.

Терзийски подчерта, че това може да стане само с решение на съответните общински съвети.

АПИ прави всичко възможно , за да се съобрази с обществения интерес и с интереса на общините в рамките на закона и ефективното използване на републиканската пътна мрежа, като решаването на всеки проблем може да бъде решен без това да провокира напрежение и вандализъм, както и нерегламентирано затваряне на републикански пътища, отбеляза Терзийски .

Кметовете на Брестовец, Гривица, Опанец, Дисевица поискаха ясен и категоричен отговор ще има ли винетки между техните села и Плевен или не. Защото, ако не получат ясен отговор, хората отново щели да излязат на протест.

Тази среща е разяснителна и нека не очакваме от нея някакви конкретни действия, апелира областният управител Мирослав Петров. Той беше категоричен, че няма да се толерират незаконосъобразни действия. Обясни, че няколко пъти се е срещал с протестиращите и е обещал да  има такава разяснителна среща, за да са наясно всички какви са условията за освобождаване на определени участъци от винетна такса. Мирослав Петров обяви, че вчера е внесъл сигнал в Прокуратурата за незаконните протести, които блокират пътища от репулбиканската пътна мрежа, за да се предприемат съответните действия и призова кметовете да разговарят с хората и да внесат успокоение.

При което кметът на Брестовец заяви, че излиза в 10-дневен отпуск, защото не желае да застава между хората и институциите, като не пропусна да отбележи, че алтернативният път до селото, за който не се плаща винетка, е в безобразно състояние.

Разбирам, че сега ще се стоварят кривите тояги върху мен и АПИ, но смятам, че се правят спекулации с това,  че хората пътуват само до нивите или лозята си, реагира веднага плевенският кмет Георг Спартански. „Българите не обичат да плащат. Но не може да не генерираш приходи и да искаш улици като Пето авеню. Защото, за да се похарчат едни пари, първо трябва да се съберат”, каза Спартански. Той беше категоричен, че е дълбоко несправедливо да решиш един частен проблем за сметка на всички останали, които плащат данъци. „Има закон и той е валиден и за царя, и за пъдаря. Ако не ви харесва, пишете до Народното събрание. Не да искате сега Общинският съвет да извади близо 200 000 лв. от бюджета и да вършим работата на държавата, т.е. тя ще събира винетни такси, а ние да поемем нови разходи без да са ни дадени нови приходоизточници”, подчерта Спартански и за пореден път заяви, че няма да внесе предложение за освобождаване на участъци от винетна такса, защото, според него, то ще е несправедливо и финансово необезпечено.

Кметът на Левски Любка Александрова също подкрепи мнението, че би било несправедливо живеещите по-близо до Плевен да бъдат освободени от винетки, за да ходят до лозята си, а живеещите в по-отдалечените от областния център селища да плащат винетки, за да ползват например медицинска помощ в Плевен.

В края на срещата Георги Терзийски заяви, че поема ангажимент всяко едно искане от страна на общините за освобождаване на участъци от винетна такса да бъде разгледано и да бъдат проведени процедурите за изваждане на тези участъци от списъка за таксуване с решение на Министерски съвет.

Терзийски обясни, че камерите в населените места са настроени така, че да следят само трафика и не генерират нарушение и фишове за глоби. Преместването им ще е нецелесъобразно и незаконосъобразно.

Според него елетронното правоприлагане дисциплинира хората и даде пример, че за първите два месеца на тази година приходите от винетни такси са с 20% повече в сравнение на същия период на миналата година при еднакъв режим на таксуване.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...