Акценти
Начало / Култура / Дипломи за самодейците от Белене от международен фестивал  във Видин

Дипломи за самодейците от Белене от международен фестивал  във Видин

Група за автентичен фолклор „Извор“ и клуб за народни танци „Димум“ при НЧ „Христо Ботев-1892“ – гр. Белене, участваха в XX международен фолклорен фестивал на влашката песен и танц „Живи традиции“, който се проведе от 2 до 4 август във Видин. Негови организатори са Асоциация на власите в България, с финансовата подкрепа на правителството на Република Румъния и с подкрепата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси на Република България.

Във фестивала участваха близо 30 състава от Румъния, Сърбия, Украйна и България. Бяха представени неповторимия танц „Калушари“ от гр. Добрун /Румъния/, специфични хора от Лугуш – западна Трансилвания, както и изпълнения на музикалните инструменти „най“ и „кобза“ .

Първият заместник на посланика на Република Румъния у нас връчи дипломи на НЧ „Христо Ботев – 1892“ – град Белене за цялостно представяне на автентични костюми, на групата за автентичен фолклор „Извор“ и клуб за народни танци „Димум“ дипломи за отлично представяне на танците. Асоциацията на власите в България връчи дипломи на Елена Кръстева и Елена Мирнова за дългогодишното им сътрудничество и принос към дейността на асоциацията.

НЧ „Христо Ботев-1892“ – гр. Белене взе участие и в конференцията, посветена на опазване на традициите, на която бяха представени автентични влашки и павликянски носии от беленския край.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...