Акценти
Начало / Общество / Дигитализация на снимки от масива си започва „Държавен архив” – Плевен

Дигитализация на снимки от масива си започва „Държавен архив” – Плевен

Дигитализация на фотоархива на бившето Регионално управление „Българска фотография”, чийто масив се съхранява в „Държавен архив” – Плевен, ще бъде извършена по проект „Позитивни спомени от старите негативи”. В продължение на 10 месеца предстои да бъдат дигитализирани  1 000 снимки, подбрани измежду над 20 000. Това съобщи на пресконференция днес Маринела Йорданова, началник отдел „Държавен архив” – Плевен при представянето на проекта.

Той е финансиран от Национален фонд култура” по програма „Културно наследство”, като отпуснатите средства за реализирането му са в размер на 10 000 лв.

Плевен е първата регионална структура на Държавна агенция „Архиви”, която започва дигитализация на масивите си, подчерта доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавната агенция. Той поздрави колегите си от Плевен за дързостта да се захванат с тази нелека задача и засвидетелства пълна подкрепа в начинанието им.

Целта на проекта е да се популяризират исторически събития и факти от миналото на Плевен и региона чрез визуализиране на стари негативи, а чрез изложби да се даде възможност на повече хора да имат достъп до съдържанието на тези материали.

Екип от двама специалисти от „Държавен архив” – Плевен вече е започнал подбора на материалите и първите 300 кадъра са подбрани. До края на този месец се очаква да бъде доставена специализираната техника и да започне сканирането. Материалите, които ще бъдат дигитализирани, обхващат  над 20 теми от всички аспекти на живота за периода 1945 – 1993 г. , през който действа Регионално управление „Българска фотография”.

От визуализираните негативи ще бъдат подготвени две изложби. Едната под формата на табла ще бъде представена в Държавна агенция „Архиви” и във вътрешния двор на Областна администрация, която е партньор по проекта. Другата ще е дигитална и ще бъде качена на сайта на „Държавен архив” – Плевен и на сайта на Община – Плевен. В подбора й ще се включат ученици от Гимназията по туризъм „Алеко Константинов”, която също се партньор по проекта. Идеята ни е, така да провокираме интереса на младите хора към историята, към местния бит и култура, обясни Маринела Йорданова.

Тя благодари на всички, оказали подкрепа за реализирането на този проект, като специално подчерта помощта, оказана от Сдружение „Еврорегион Плевен-Олт”, Регионален исторически музей – Плевен.

Изпълнението на проекта трябва да приключи в края на месец април 2020 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...