Акценти
Начало / Любопитно / Джулая – да посрещнеш изгрева на слънцето

Джулая – да посрещнеш изгрева на слънцето

джулай морнинг

Първото юлско слънце за тази година изгря в 5.44 часа над Плевен. Само няколко минути по-рано то се издигна над морския хоризонт при  Камен бряг, където стотици отново се събраха, за да посрещнат Джулая.

Тази традиция, уникална за България, възниква във Варна през 1986 г., а през последните години редовен участник в посрещането на юлския изгрев е Джон Лоутън. На най-източния бряг – скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България, и тази година звуча известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning, дала и името на тази българска традиция.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. С годините тази идея се е размила и днес на 30 юни срещу 1 юли хората продължават да се събират, за да посрещнат заедно изгрева като символ на зараждащия се живот.

 С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, които започват да се събират и на други места в страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...