Акценти
Начало / Любопитно / Джулай морнинг – да срещнеш първите юлски слънчеви лъчи

Джулай морнинг – да срещнеш първите юлски слънчеви лъчи

Джулая или Джулай морнинг е един от спорните празници, които се отбелязват в България. Не са малко тези, които го отричат, обявявайки го за отживелица, но той е и обичан от свободолюбивите и търсещите нови и силни емоции. В страната ни празникът възниква през 1986 година във Варна и от тогава се отбелязва всяка година в първото утро на месец юли.

Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. „July Morning“. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското Черноморие, в планините, дори около басейни, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Джулай морнинг вече е пренесен на всяко едно място, от което има достатъчно добра гледка към първите лъчи. Така любителите на юлското слънце остават верни на идеята за посрещането му, независимо, че мястото е различно от традиционното.

Опонентите на Джулая твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...