Акценти
Начало / Култура / Джаз фест ще преобрази Плевен през септември

Джаз фест ще преобрази Плевен през септември

гергана Бочева

И в Плевен ще има джаз фест, макар и в миниформат, който ще се състои от 26 до 28 септември тази година. В него ще участват 8 местни и гостуващи джаз музиканти. Проектът „Джаз в галерията“ е на фондация „Диря“ с управител Гергана Бочева и спечели одобрение на Втората конкурсна сесия за съфинансиране на проекти от Третия раздел на Културния календар на Община Плевен.

Събитието предвижда създаване на отворена сцена за концертни изпълнения в живописната среда на Художествена галерия „Илия Бешков“, информира за infopleven Гергана Бочева. Ще се състоят два концерта и непосредствени беседи-уроци за изкуството на джаза („джем“  дискусии) между гостуващи и местни джаз творци и различни представители на плевенската общественост.

ХГ "Илия Бешков"

В творческите работилници ще се включат и ученици от новооткритата паралелка по поп и джаз пеене с преподавател Доротея Люцканова при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.  Разговорите за музиката ще се случват сред непринудената атмосфера на Дом „Кафе“ – културно средище  на фондация „Диря“. Джазът, като жива музикална картина, ще звучи и за всички гости на град Плевен, обещават организаторите.

„Перспективата е да се създаде среда за традиционен джаз фест-беседа в галерията, който всяка година да привлича хора от цялата страна поради уникалността на пространството за изпълненията и отворените уъркшоп-уроци с джазмените“, поясни Гергана Бочева. Събитието ще поднесе още много приятни изненади, които за момента остават несподелени.

Дом "Кафе"

Информационен сайт infopleven ще е медиен партньор на джаз феста. „Джаз в галерията“ е вторият проект на фондация „Диря“, който печели съфинансиране от Община Плевен. Първият се наричаше „Плевен през различния поглед на млади артисти от България“ и приключи в края на месец юли тази година.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...