Акценти
Начало / Образование / Деца показаха нагледен урок по толерантност

Деца показаха нагледен урок по толерантност

Със шествие по централните улици на Гулянци учениците и учителите от СОУ „Хр. Смирненски” излязоха, за да заявят пред всички по един нетрадиционен начин, че са част от проекта „Урок по толерантност”. Новосформираният духов оркестър към училището с ръководител преподавателя по музика Евгени Лилов водеше шествието, което в края спря на площада. Там участниците изпълниха „Върви народе възродени”, народни песни и се хванаха на хоро.

Подобно шествие организираха и в СОУ „Асен Златаров” с. Гиген, допълват от пресцентъра на Община Гулянци. Маршрутът премина по централните улици на селото и спря пред кметството. Там участниците в своеобразния празник рисуваха на асфалт на тема „България на всички”, рецитираха и моделираха с букви името на проекта и мото на шествието – „Урок по толерантност”.

Целта на инициативата е интеграция на децата от небългарски етноси чрез създаването и обхващането им в различни клубове по интереси – народни танци, допълнително изучаване на български език, традиции и обичаи, музика, занаяти. Освен това, дейностите са насочени към обучение и подготовка на педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда, съхраняване и развитие на културната идентичност, подобряване на вътрешната среда в училищата партньори. Особено внимание се обръща на работа с родители на ученици от етнически малцинствени групи и допълнително обучение по български език за ученици, за които българският език не е майчин.

Проектът, който приключва в края на месец април, е на стойност 180 000 лв. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Водеща организация е Сдружение с нестопанска цел „Спортен клуб АРЕНА” София, а партньори са СОУ „Хр. Смирненски” в Гулянци и СОУ „Асен Златаров” село Гиген. Координатори по проекта са директорите на двете училища – Митко Нитов и Николина Маркова. Клубовете ръководят местни учители, със съответните компетенции. В рамките на инициативата двете школа ще получат по един лаптоп в комплект с мултимедия. В Гулянци ще бъде обновен напълно кабинет, в който да бъде монтирана техниката.

След приключване на проекта в края на месец април в Гулянци и Гиген ще се проведат финални концерти с участието на децата от клубовете и ще бъдат подредени изложби с техните произведения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...