Акценти
Начало / Култура / Деца от село Победа се забавляват във вкусни работилници по проект

Деца от село Победа се забавляват във вкусни работилници по проект

 село Победа - проект

И през ваканцията продължават практическите обучения на деца по проекта проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, по който работи местното Читалище „Зора-1990 г” – село Победа. Дейностите финансират от ФРГИ с подкрепата на Фондация „Америка за България”. 11 деца на възраст от 7 до 14 години участват в различни работилници, като се забавляват и учат да изпълняват народни песни, да месят хляб, да боравят с точилка, да правят домашен кашкавал. Предварителен график ще осигури на участниците  всеки ден различно обучение. Празнична погача за Гергьовден, лучник и  кашкавал – това ще е вкусът на детството от лятната ваканция.

Чрез завръщане към позабравени традиции проектният екип ще помогне участниците да направят преоценка на своите ценности, както и да засили техния местен патриотизъм. Проектът ще продължи до средата на месец август, като на финала се предвижда провеждането на заключителна пресконференция–концерт. На събитието ще бъдат представени кулинарна изложба от тестени и млечни произведения, фотоизложба и концерт от младите изпълнители. Ще бъде излъчена част от филма, който е заснет по време на проведените демонстрации. Публично ще бъдат представени специално създадените уебсайт и фен страница в социалната мрежа Facebook. По проекта ще бъдат изработени и разпространени DVD дискове и сувенири.

село Победа - проект

С извършваните проектни дейности ще се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор чрез разработването и предлагането на иновативни  електронни услуги от читалището, като ще се осигурява  достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...