Акценти
Начало / Образование / Деца от Победа придобиха кулинарни умения по проект

Деца от Победа придобиха кулинарни умения по проект

SAM_0075

Пролетните ваканционни дни в Читалище „Зора-1990г” – село Победа преминаха под знака на практичните обучения на ученици по проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, информират организаторите на инициативата. Вкусните уъркшопове са поредна стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, в които взеха активно участие 17 ученици на възраст от 7 до 14 години, обособени в три групи. В дните на ваканционната седмица 5 възрастни доброволци приеха в домовете си младите ентусиасти, като ги обучиха да месят, да боравят с точилка, да правят домашен кашкавал.

SAM_0063

Предварителен график осигури на участниците да присъстват всеки ден на различно обучение.  В края на деня, изпълнен с емоции, смях и веселие, групите се събираха и дегустираха приготвената от тях храна. Празнична погача, баница със сирене, хрупкави кифлички, коледни кравайчета, питки, лучник, и неизменно всеки път кашкавал – това ще е вкусния детски спомен от пролетната ваканция.

Целевата група, към която е насочен проекта, стартира обучението си да упражнява традиционни кулинарни умения – да меси хляб, да кваси кисело мляко, да прави краве сирене и кашкавал, да пее фолклорни песни. Чрез завръщане към позабравени традиции проектният екип ще помогне участниците да направят преоценка на своите ценности, както и да засили техния местен патриотизъм.

DSC05694

Освен кулинарни умения, децата проявиха и завидно трудолюбие. Като истинска „Тимуровска команда”, докато втасваше тестото за една от питките, участниците усърдно пренесоха и наредиха дърва за зимата на едната домакиня.

Вечерта за награда читалищния екип им организира посещение на концерт.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...