Акценти
Начало / Култура / Деца от НУ “Хр. Ботев” – в надпревара за призовите места в национален конкурс

Деца от НУ “Хр. Ботев” – в надпревара за призовите места в национален конкурс

Четвъртокласници от НУ “Христо Ботев” Плевен се надпреварват за призовите места в конкурса “Иновативни практики в управлението”, организиран от Министерство на образованието. “Природата – безценен дар” е темата, на която децата са посветили усилията си.

Началното училище участва в отбора на Регионалния инспекторат по образование и представя Плевенска област в конкурса. Ръководител на отбора е Даниела Бачовска-Кожухарова – началник на отдел ИОМД, РИО Плевен.

Цветелин Горанов, директор на НУ “Христо Ботев” и член на отбора на РИО Плевен в престижната надпревара, разказва: “Учениците са основните участници в доброволните дейности за опазване на българската природа. Участвайки непосредствено в мероприятията, те имат уникалната възможност да се докоснат до красотата на природата и да придобият ценни познания и умения, които не могат да бъдат научени в класната стая. Природата не е даденост, а дар, за който ние – хората, трябва да се грижим и пазим. На това учим и децата!”

Всички учители в училище също са ангажирани в работата по осъществяване на планираните дейности. На информационни срещи с инициативата са запознати и родителите, от които педагогическият колектив получава пълна подкрепа в реализиране на идеята.

Реализирането на проекта е стартирало с анкета сред учениците за уточняване на нивото на знания и компетентности, свързани с екологичното образование. В създадената Занаятчийска екоработилница първокласниците са изработили маски и моливници от рециклирана хартия и са направили кътове във всяка класна стая.

Във фоайето на училището е представена изложба от детски рисунки и колажи на тема “Природата – безценен дар“. Колажите са направени от учениците от ІV „в” клас от употребявани материали: найлонови торбички, стари списания, салфетки, капачки и др. и представят иновативни идеи за опазване на природата.

На 22 март предстои и Пролетен бал с тоалети и аксесоари, изработени от самите второкласници от рециклирани материали. Тогава ще бъде и презентацията по темата “Природата – безценен дар”. Балът ще завърши с викторина, представяща придобитите знания.

Промяна в начина на мислене, екологично образование, повишаване на общата култура и възпитаването на младежта за опазването на българската природа – това са днес едни от главните задачи, които стоят пред всички, е категорично ръководството на плевенското начално учили

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...