Акценти
Начало / Общество / Деца отбелязват Трети март в автентична обстановка

Деца отбелязват Трети март в автентична обстановка

Учениците от III “г” клас на НУ „Христо Ботев“ Плевен с класен ръководител Анелия Савчева и учител по музика Кремена Ангелова ще отбележат деня на Освобождението на страната ни – 3 март, в Къща музей “Цар Освободител Александър ІІ”. С богата литературно-музикална програма ден по-рано децата ще припомнят на съучениците си страшното начало – кървавите дни и зловещите нощи. Малчуганите ще се преклонят пред подвига на героите, загинали за свободата на родината ни, ще разгледат Къщата музей и ще получат още знания за националния празник от екскурзовод. Неслучайно е избрано и мястото на тържеството – тук на 11 декември 1877 г., ден след освобождението на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър ІІ, на когото е представен плененият турски маршал Осман паша.

Третокласниците ще разкажат и легенда за падането на родината ни под турско робство. Тя гласи, че българският Патриарх Евтимий разбрал, че въпреки отбраната, престолният Търновград ще падне. Тогава духовният отец на българите повикал най-добрия майстор леяр и му заръчал: “Направи ми една камбана, която да пее с душата на България!”. Майсторът направил камбана, в която хвърлил книга с историята на България.Когато камбаната била готова, покачили я на най-високия връх Царевец. От там се понесъл гласът й – протяжен, съдбовен… Кръвожадният Сюлейман Челеби заповядал да изковат от камбаната ятагани. Но когато се опитали да я смъкнат от камбанарията, тя паднала и потънала дълбоко в земята. Този черен ден бил 17 юли 1393 г. Замлъкнала камбаната и 500 години мълчала.

Учениците от НУ “Христо Ботев” Плевен продължават традицията да отбелязват тържествено великите дати в българската история. През февруари те почетоха годишнината от гибелта на Апостола съвместно с Регионален клуб “Традиция” с постановката “Апостолът пред съда и по пътя към Голгота”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...