Начало / Здравеопазване / Децата в Плевен с най-малко развалени зъби

Децата в Плевен с най-малко развалени зъби

Децата в Плевен, Варна и Хасково имат най-малко развалени зъби. Това сочат данните на скриниг, проведен в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания, съобщи БНР. Най-лошо е състоянието на детските зъби в София и Смолян, сочи още проучването.
Едва 8% от децата, навършващи пълнолетие, са без кариес, при 12-годишните около 20% от децата са с напълно здрави зъби, а при 5-6 годишните, този процент е около 30. Петгодишните деца имат средно между 3-4 развалени зъба. При навършващите 18 години средният брой развалени зъби вече е над шест.
Данните бяха изнесени на кръгла маса в парламента за проблемите при денталната помощ и решаването им в полза на пациентите, в която участие взе и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Според зъболекарите, основните причини за лошото ниво на зъбно здраве при децата се дължи на множеството фактори, сред които са липсата на хигиенни навици в ранна възраст, слаби родителски контрол, нездравословното хранене и социалната среда на децата, предаде още БНР.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...