Акценти
Начало / Спорт / Детски шахматен турнир в памет на Нотко Ноев, организира ЦРД

Детски шахматен турнир в памет на Нотко Ноев, организира ЦРД

Държавният шампион за юноши до 18 г. Анатоли Атанасов изнесе шахматен сеанс вчера, в който се включиха 14 млади шахматисти на възраст от 5 до 12 г. Сеансът беше в рамките на детския шахматен турнир, който се организира по повод 60 години от създаването на Центъра за работа с деца и в памет на майстора на спорта Нотко Ноев. „Той е един от най-добрите шахматни педагози в страната, създал много шампиони, между които гросмайсторите Борис Чаталбашев и Валентин Йотов. Той беше много всеотдаен педагог и всички много го обичахме”, сподели  майстора на спорта Христинка Илиева, която също е ученичка на Нотко Ноев и треньор в шахматен клуб „Плевен 21”, а от тази учебна година  води Клуб по шахмат в Центъра за работа с деца и така продължава започнатото от нейния учител.

В шахматния сеанс се включиха деца от Клуба по шах към ЦРД и състезатели на клуб „Плевен 21”. Сред участниците  имаше няколко медалисти – Михаил Кирков, който е държавен шампион по блиц и ускорен шах, Кристина Апулчева , Ева Русева, носителка на купа „Търновската царица”. Най-малкият участник  беше 5-годишният Алек Борисов, който тренира шах само от един месец в ЦРД, но по думите на Христинка Илиева е много перспективен.

Сеансът между държавния юношески шампион и децата завърши с резултат 11:3 в полза на Анатоли Атанасов. С победа се отличиха Валентин Методиев, 2 клас НУ „Христо Ботев” и Стилиян Нановски, 4 клас ГПЧЕ. С равен резултат завършиха Захари Иванов, 2 клас СОУ „Иван Вазов” и Михаил Кирков, 2 клас ГПЧЕ.

Всички участници в турнира получиха грамоти, а на Анатоли Атанасов организаторите подариха луксозна химикалка. По повод 60-годишния юбилей на Центъра за работа с деца от шахматен клуб „Плевен 21” предадоха поздравителен адрес на директорката на ЦРД Йорданка Крумова.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...