Акценти
Начало / Спорт / Детелин Далаклиев, Спортист на годината на Община Плевен: Не очаквах да съм първи, но явно анкетираните са оценили постиженията ми

Детелин Далаклиев, Спортист на годината на Община Плевен: Не очаквах да съм първи, но явно анкетираните са оценили постиженията ми

Детелин Далаклиев

–   Детелине, очакваше ли да спечелиш и тази година приза „Спортист на годината” на Община Плевен?

–   Не очаквах. И това е самата истина. Но все пак „Странджата” е много сериозен турнир и трябваше да спечеля купата, защото изиграх най-трудните срещи с най-добрите боксьори, като показах, че съм на ниво. Благодарен съм на анкетираните в Плевен, които са ми отредили първото място. Смятам, че е оценен труда ми и затова благодаря.

 –   Каква бе за теб 2013-а?

– Като цяло я водя нулева. Защото това, че съм шампион на България мен не ме удовлетворява. От 2001 година съм все шампион. Станах първи на „Спранджата”, като победих много твърди противници – бразилец и казахстанец. След това бразилецът игра финал на световното. Аз не участвах. Но нямаше никакви гаранции, че ако бях участвал, щях да стигна до финал. За мен 2013 бе година за почивка. Оставих се повече да почивам след провала на европейското. Пък и в новата ми категория ми е по-трудно и трябва да кача малко мускулна маса. Пък се смени и много стила на боксиране в последно време. Вече боксът не е техничен. А аз съм един от големите техничари в този спорт. А сега се залага на силоваците. Отпада и точковата система, в която като вкараш чист удар, да се отчита. Сега се разчита на зрелището. И съдиите във всеки един момент могат да ти дадат загуба.

Гледаш ли вече към 2014 година?

– Тази година направих добро състезание в новата категория. Затова и за догодина си поставям големи цели. Почивката от 7-8 месеца ми се отрази добре и от началото на декември започнах усилени тренировки. Имам една мечта – медал от Олимпиада. Това го казвам всеки път и съм амбициран да взема квота за Рио де Жанейро, да участвам и да спечеля медал. Затова и продължавам с подготовката. 2014 година не е богата откъм календар. Мисля, че няма световно или европейско първенство. Затова и режимът ми ще е малко по-лек. Усилията ще са през 2015-а, когато ще трябва да спечеля квота и да отида на последната си Олимпиада. Мисля си, че няма да съм чак толкова стар.

Иво Тодоров

 

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...