Начало / Политика / Десни формации дадоха категорична политическа подкрепа на кмета Спартански

Десни формации дадоха категорична политическа подкрепа на кмета Спартански

Представители на десни формации в Плевен днес заявиха категоричната си политическа подкрепа за кмета Георг Спартански на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен. Поводът е последното извънредното заседание на Общинския съвет, на което след скандал беше взето решение да се преобразува Общинското предприятие „Център за градска мобилност” в еднолично акционерно дружество.

През последната година нещата в Плевен се развиват изключително добре, общината е сред десетте с най-добра финансова стабилност  и заслугата за това е на кмета Георг Спартански и на екипа му, заяви Найден Зеленогорски, който е член на политическия съвет на Реформаторския блок.

Според него фактът, че Спартански контролира добре ситуацията, не е изгоден и не се харесва на някои общински съветници, които „удовлетворяват лични и групови интереси”.

Участниците в пресконференцията, представители на ДБГ, ДСБ, БЗНС, СДС и „Нова република”, заявиха категорична подкрепа на плевенския кмет в желанието му да се изясни докрай има ли фалшифициране на подписи на общински съветници, за да бъде свикано извънредното заседание на местния парламент. Ако това е вярно, те трябва да понесат лична и политическа отговорност, обяви Зеленогорски.

Според Христо Таслаков от ДБГ – Плевен, преобразуването на Център за градска мобилност е само първият етап. Ако го допуснем, ще последва лавинообразно преобразуване и на други общински предприятия в Плевен, възможно е дори да се стигне до фалит на Общината, заявиха участниците в пресконференцията. Беше подчертано, че, ако не бъде спряно преобразуването на общинското предприятие, Общината ще понесе санкция в размер на 4 млн.лв., тъй като част от актива на предприятието  – Автогара Плевен, е включена в европейски проек, чийто срок на действие още не е изтекъл. Освен това общинският бюджет се лишава от близо 2 млн. лв. приходи годишно.

Зад провеждането и решенията на извънредната сесия ясно личи оформянето на динамични мнозинства, които се мотивират от финансови интереси, коментира Милчо Илиев от БЗНС. „Това е порочна практика и хората, които ги формират са анонимни по отношение на обществените им дела. Удовлетворен съм от позицията на кмета, който води политика да не се създават прецеденти за купуване на мнозинство  срещу определено гласуване”, каза Милчо Илиев.

Изход от създаващата се порочна практика в общинските съвети, която е превърнала някои общини в държави в държавата Найден Зеленогорски вижда в законодателни промени. „В Парламента вече се обсъжда идеята всички общински фирми да станат общински предприятия, което е възможност за по-добър контрол върху тях и всички приходи от дейността им да отиват директно в общинските бюджети. Време е да се преоцени кои предприятия да останат акционерни дружества и кои – общински предприятия”, обясни той.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...