Акценти
Начало / Новините в снимки / Десетки плевенчани се включиха в шествието в памет на загиналите по пътищата

Десетки плевенчани се включиха в шествието в памет на загиналите по пътищата

Майки с колички, баби с внучетата си, ученици от НУ „Христо Ботев” в Плевен и техните учители, родители на убити на пътя деца – десетки плевенчани днес се включиха в шествието, организирано в памет на затиналите на пътя деца. Така градът ни се включи в националното шествие, организирано в още много градове на страната от фондация „Безопасни улици от Валя”. I

IMG_2560шествие-жертви на пътя

С плакати „Някой те обича! Спри”, „Аз съм бъдещето! Не ме убивай” те минаха мълчаливо по Старата главна улица на Плевен и стигнаха до пешеходната пътека на едно от най-оживените кръстовища в града – това пред Дом на книгата. Там участниците в шествието пръснаха цветя на пешеходната пътека като символ на хилядите жертви на войната по пътищата в страната ни и с едноминутно мълчание почетоха паметта им. Полицаи спряха движението, а когато първите коли тръгнаха, сякаш пазеха да не сгазят положените на шосето цветя.

„За 10 години 9 000 човека са загинали при катастрофи в страната. Това означава, че всеки ден си отиват по три деца или остават инвалиди”, каза Емилия Карабулева, регионален координатор на фондация „Безопасни улици от Валя”, и майка на Марияна, която беше прегазена от маршрутка в Студентски град на 14 февруари 2012 г. , докато отиваше да празнува студентския си празник.

Това шествие не е толкова за почернените родители, то е, за да запазим живота на всички деца, подчерта Емилия Карабулева. Тя е обнадеждена, че нещата в страната ни ще се променят и ще има сурови закони за убийците на пътя. „Вярвам, че ще се променят нещата, щом толкова много хора излязоха днес, за да ни подкрепят и заедно с нас изпратиха посланието на протеста – „Аз съм бъдещето! Пази ме!”. Благодаря им”, каза още Карабулева.

Към шествието се присъедини и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, представители на общинската администрация, общински съветници.

Следваща Предишна
IMG_2565шествие-жертви на пътя
IMG_2553шествие-жертви на пътя
IMG_2563шествие-жертви на пътя

IMG_2569шествие-жертви на пътя
IMG_2573шествие-жертви на пътя
IMG_2575шествие-жертви на пътя
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...