Начало / Култура / Десети юбилеен национален конкурс за ученици-акомпанятори ще се проведе в Плевен

Десети юбилеен национален конкурс за ученици-акомпанятори ще се проведе в Плевен

От 28 февруари до 3 март 2013 г. Плевен ще бъде домакин на Десетия юбилеен национален конкурс за ученици-акомпанятори, посветен на Божко Шойков – дългогодишен директор на НУИ „Панайот Пипков”. Националният конкурс за ученици-акомпанятори се организира от НУИ „Панайот Пипков” и е единствен по рода си в България. Той се реализира с любезното съдействие на Министерство на културата, Община Плевен, НМА „Проф. П. Владигеров” – София, СБМТД – Сдружение „Акомпанятори”, Съюз на българските композитори, проф.д-р Савка Шопова-Маркова, доц. Ростислав Йовчев.

Националният конкурс ще бъде съпътстван от поредица майсторски класове по цигулка, пиано, виола, флейта с лектори от Консерваторията в град Кан – Франция. Те ще се проведат от 25 до 27 февруари, а на 28 февруари преподавателите в майсторските класове – Елза Касак, Каролин Дьoбон, Венцислава Шойкова и Ален Балдоки, ще бъдат солисти в концерт на Плевенската филхармония с диригент Цанко Делибозов.

За една седмица Плевен ще се превърне в музикален център, наситен с концерти и майсторски класове, в които ще се изявят над 60 участници – млади инструменталисти  от всички училища по изкуствата в България.

На 1 март в Музикалното училище ще бъде открит барелеф на Божко Шойков, средствата за който бяха събрани в поредица благотворителни прояви на училището и всички културни институти в Плевен. За този ден е предвиден е овторски концерт с творби на Божко Шойков, който ще се състои в Концертната зала на училището от 10.30 часа.

На следващия ден от 18 часа ще бъде представена книгата на Петър Щабеков „За музикалното изкуство“, второ преработено издание, с участието доц. Ростислав Йовчев – съставител и редактор на книгата

Националният конкурс за ученици акомпанятори ще завърши с концерт на наградените на 2 амрт от 18.30 часа в Концертна зала „Божко Шойков”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...