Акценти
Начало / Здравеопазване / Десетина кръводарители имаше днес на Цветница, повече пускаха парички в касичките на БЧК

Десетина кръводарители имаше днес на Цветница, повече пускаха парички в касичките на БЧК

кръводаряване

По традиция на Цветница се организира Национална кампания по кръводаряване. В Плевен Центърът по трансфузионна хематология организира два изнесени пункта – единият в МОЛ Плевен, другият във фоайето на Драматичния театър. От 9 до 13 часа  в пункта в Драматичния театър кръв бяха дарили шестима – пет мъже и една жена. Към 13 часа двама-трима бяха и кръводарителите в другия изнесен пункт.

Благодарни сме на хората, които се отзоваха на нашия призив да дарят кръв, дори и да не са толкова много, каза д-р Анелия Цочева от Центъра по трансфузионна хематология в Плевен. Тя обясни, че подобни кампании за кръводаряване на изнесени пунктове ще се правят все по-често. Практиката показва, че така се отзовават повече хора.  „Наши екипи ще излизат сред хората, за да ги подсещаме, че дарената кръв може да спаси живот, а също да поддържа живота на много нуждаещи се. Затова нека бъдем благородни и хуманни, и да помагаме”, призова д-р Цочева.

Според статистиката, годишно е нужно кръводарителите да са 50 на 10 000 население, за да бъдат задоволени потребностите от кръвни продукти. При нас кръводарителите достигат 18-20 на 10 000

Д-р Цочева беше категорична, че кръводаряването по време на подобни акции е абсолютно безопасно, работи се със стерилни материали и се спазват всички задължителни поцедури. А хората трябва да знаят, че даряването на кръв е полезно за самия донор, защото стимулира имунната система на организма, обясни още д-р Цочева.

Кръводарителската кампания се организира със съдействието на БЧК. Тя ще продължи до 15 часа.

А младежи доброволци на БЧК – Плевен по традиция организираха и набиране на средства пред храмовете в града. Събраното отива в подкрепа на техните дейности през годината, които са насочени в помощ на нуждаещи се.

БЧК Цветница

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...