Начало / Икономика / Депутатът Стефан Бурджев ще внесе сигнал в АДФИ срещу Община Червен бряг

Депутатът Стефан Бурджев ще внесе сигнал в АДФИ срещу Община Червен бряг

Сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция ( АДФИ) ще внесе до края на седмицата плевенският депутат от БСП – Стефан Бурджев, срещу Община Червен бряг. Народният представител ще настоява да се проверят адекватни ли са действията на кмета инж. Данаил Вълов  по два особено болезнени проблема, свързани с язовирите, собственост на Община Червен бряг и стопанисваните от нея пътища.

Повод за крайната мярка на Стефан Бурджев е бедствието, което предизвика преливането на язовирите Ракита 1 и 2 в резултат на обилните валежи, които се изсипаха на 7 срещу 8 юли в региона, и постави под огромен стрес жителите на селата Ракита и Садовец. Според Стефан Бурджев Община Червен бряг не е упражнила нужния контрол върху концесионера на водните съоръжения изпълняват ли се направените предписания от  междуведомствената комисия, проверила състоянието на съоръженията в края на месец юни.

Кметът на село Садовец – Иван Рангелов, допълни, че не за първи път язовир Ракита 1 прелива и за трети път наводнява Садовец.  Още през 2012 г. той е поставил въпроса чрез кмета на Община Долни Дъбник за отпускане на средства за превантивни мерки и разчистване на река Садовска бара.  Но тогава резултат няма. Сега също се прави оценка на щетите от последното наводнение и се надяват, че този път ще бъдат отпуснати средства за укрепване, продълбочаване и корекция на речното корито на Садовската бара. Нужната сума е около 200 000 лв.

Другият повод за сигнал до АДФИ е състоянието на общинския път от село Телиш след разклона към село Садовец, който се стопанисва от Община Червен бряг и по думите на Стефан Бурджев от 2004 г. не са влагани средства за поддръжката му. „Нееднократно съм отправял запитвания към инж. Вълов, а кметът Иван Рангелов е подавал писмени сигнали. Но единственият отговор от общинската администрция на Червен бряг е, че пътят е заложен за цялостна реконструкция по една от мерките на ОП „Развитие на селските райони”. Проблемът е, че тук има много неизвестни и е напълно възможно да не бъдат отпуснати средства за реконструкцията или заради обжалване на процедурите ремонтът да бъде отложен далеч във времето”, посочи Бурджев и допълни, че по този път всеки ден пътува училищен автобус, който вози деца от Телиш до средищното училище в Садовец. Трябва ли да чакаме да стане голямо нещастие, с жертви, за да бъдат взети мерки, зададе логичен въпрос Стефан Бурджев.

Заради тези проблеми, които многократно са ми поставяни от хората, ще подам сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се прецени адекватността на Община Червен бряг по проблема, каза той.

Стефан Бурджев изнесе също информация, според която близо половината от пътната инфраструктура в област Плевен е с изтичащ или изтекъл експлоатационен срок.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...