Начало / Политика / Депутатът Васил Антонов внесе декларация по отношение на ученическата пиеса в Белене

Депутатът Васил Антонов внесе декларация по отношение на ученическата пиеса в Белене

Народният представител Васил Антонов е внесъл днес в Народното събрание декларация от парламентарната група на Коалиция „БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”. Тя се отнася до постановката, която беше представена от ученици на остров Персина, пресъздаваща спомените на репресирани по време на комунизма.
„Броени дни преди да отдадем почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България обществото ни стана свидетел на възмутителна „възстановка” пресъздаваща отминали драматични и противоречиви исторически епизоди. Белене се превърна в сцена на религиозно-политически събития, в които по недопустим начин бяха въвлечени деца.
Пиесата „Мост между поколенията”, организирана от отец Паоло Кортези би могла да бъде категоризирана по много начини, но в никакъв случай, като средство за изграждане на историческа памет.
Днес, когато насилието в училищата, боят между деца, убийствата на непълнолетни са ежедневие, опитите чрез деца-палачи и деца-жертви да се пресъздават спорни факти от миналото не изгражда историческа памет. В историята на страната ни има множество нееднозначни събития, но отговорност на всички нас е да извлечем поуките от тях и да бъдем прецизни в посланията, които отправяме към младите.
Нека напомним – концлагерите в България са създадени по времето на фашизма, под наименованието „селища за държавна сигурност”. Изграждат се по решение на министъра на вътрешните работи от 31 януари 1941г., утвърдено от Министерския съвет на Богдан Филов, близо година, след като Българското правителство присъединява България към Тристранния пакт. Така се започва. През юни 1941 г., са създадени концентрационните лагери „Гонда вода” – за мъже и „Свети Никола” – за жени в Асеновградско.
Лагерът в Белене е открит през 1949 г. В него са настанени както политически противници на властта, така и криминални престъпници. Лагерът е закрит десет години по късно, с решение на тогавашното Политбюро, т.е., от същата власт, която го е открила, след като се установява, че там, в лагера, се случват извращения и насилия.
Ние българските социалисти, почитаме всички невинни жертви на кървавите политически противопоставяния в България, от 9 юни 1923 г. до 1989г. Днес на острова има паметник и други мемориални знаци в памет на жертвите.
От видяното на 30 май в Белене, оставаме с убеждението, че един свещеник е напуснал полето на проповедта и се е наел да организира политически мероприятия с деца.
Народните представители от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изразяваме дълбокото си възмущение от въвличането на деца в подобни сцени, с подчертан политически цели, както и превъплъщаването им в палачи и жертви.
Отнасяйки се с уважение към делото на Негово Светейшество папа Франциск, към неговия поход за повече доброта и човечност в нашия свят, с тревога споделяме липсата на допирни точки между това, което проповядва Светия престол и това, което се опитва да върши в България един закъснял „кръстоносец” на Студената война.
Обръщаме се към всички политически партии, обществени организации и отговорни институции за категорично разграничаване от използването на деца за политически цели. Оправяме апел за обединяване на усилията в това, децата на България да бъдат възпитавани в родолюбие и историческа памет, нека не ги превръщаме в инструмент на политическо противопоставяне, нека не са палачи и жертви“, пише в декларацията.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...