Акценти
Начало / Общество / Ден на почит към обявените за блажени български католически свещеници

Ден на почит към обявените за блажени български католически свещеници

Днес католическият свят отдава почит към обявените от папа Йоан Павел ІІ за блажени български католически свещеници – епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

През 1998 г. в Рим Папа Йоан Павел ІІ призна за блажен католическия свещеник от Белене Евгений Босилков, а през 2002 г. при посещението си в България призна за блажени и Павел Джиджов, Камен Вичев, Йосафат Шишков.

Монсеньор Евгений Босилков е разстрелян на 11 ноември 1952 г. Заедно с него са разстреляни  и трима католически свещеници Камен Вичев, преподавател по философия във френския колеж в Пловдив, Павел Джиджов  и Йосафат Шишков.

Те са обвинени в създаване на шпионска и заговорническа католическа организация в България, работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. В процеса, който се води от 29 септември – 3 октомври 1952 г. като обвиняеми са привлечени 40 български граждани, от които 27 католически свещеници с висше богословско образование. На 3 октомври 1952 г. Върховният съд произнася присъдите на Босилков, Вичев, Джиджов и Шишков – смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществата им.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...