Начало / Здравеопазване / Ден на биоетиката за четвърти път в Медицински университет-Плевен

Ден на биоетиката за четвърти път в Медицински университет-Плевен

Медицински университет-Плевен отново ще е домакин на уникалното за страната ни научно събитие „Ден на биоетиката“, чието начало беше поставено през 2014 г. от проф. д-р Силвия Янкуловска, дмн, декан на Факултет „Обществено здраве“.

С интензивна програма в един ден се дава възможност на всички, които професионално се занимават с биоетика – студенти, докторанти и специализанти от различните медицински специалности, академични кадри и широката общественост да чуят лекции на утвърдени чуждестранни биоетици и презентации на участници от България. Досега гост-лектори на събитието са били Проф. Хенк тен Хаве (Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен), Проф. Лучана Каенацо и Проф. Ренцо Пегораро.

Четвъртият по ред Ден на биоетиката ще се проведе на 6 април в Телекомуникационния център на медицинския университет. Той разчупва досегашният формат на събитието като в предобедната част на програмата ще се проведе интерактивно обучение по интегритет на научната работа, а от 13:30 до 15:30 часа ще се състои кръгла маса по проблема на евтаназията преди да се даде думата за устни доклади на студенти от различни курсове на обучение в специалност „медицина“ на МУ-Плевен.

Мотото на събитието „Етика в практиката“ дава възможност за широки дискусии в различни клинични сфери. Включени в програмата са доклади за етични проблеми в общата практика, в хирургията, генетиката, влиянието на фармацевтичната индустрия, болничните политики.

Гост-лектор е Елс Макелберг, доктор по теология и старши лектор по етика в Медицинския център на Университета в Грьонинген, Холандия.   Д-р Макелберг е основател, дългогодишен председател и настоящ заместник председател на секцията по етика на общественото здраве към Европейската Асоциация по обществено здраве; председател на работната група по етика и ценности в училищата по обществено здраве към Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион; активен член на няколко борда и комитети, сред които на здравни организации за хора с увреждания, регионална етична комисия по евтаназия, група по морално разсъждаване към холандския църковен съвет.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...