Акценти
Начало / Общество / ДЕН: Властта ще открадне изборите за пореден път

ДЕН: Властта ще открадне изборите за пореден път

Настояват за максимално увеличаване на броя наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ на предстоящите избори

От Гражданско сдружение „Достойнството на един народ” – ДЕН изразяват острото си възмущение от окончателно приетите промени в Изборния кодекс, плод на арогантните последователни усилия на управляващите. Въпреки тримесечните протести за оставка на правителство и главния прокурор, за постигане на истинска демокрация, честни избори и върховенство на закона, властта остава сляпа и глуха към исканията на хората, и на евроатлантическите ни партньори, казват от ДЕН.

В позицията си те посочват още:

„Гласуваната остра резолюция в Европейския парламент и доклада на Държавния департамент на САЩ ясно показаха, че в България няма върховенство на правото, корупцията по високите етажи на властта е с размерите на пандемия, свободата на словото и човешките права се потъпкват, а България продължава да е най-бедната в ЕС, с драматични проблеми в областта на администрацията, сигурността, енергетиката, здравеопазването, образованието, културата…

Управляващите гласуваха тези промени в Изборния кодекс с една единствена цел –  да компенсират с манипулации и фалшификации на изборния процес огромния спад в популярността си. Прехвърляйки на ЦИК отговорността за подсигуряване на машинното гласуване, те взривяват възможността за изпълнението на закона.  Този пъклен план за неизпълнение на Изборния кодекс ги мотивира да въведат отново хартиеното гласуване, а ЦИК да поемат вината за невъзможността за провеждане на машинното гласуване.

Възлагането на държавната фирма Информационно обслужване да обработва данните от изборите, разкрива съшития с бели конци план за опорочаване на изборите.

Властта не направи нищо за осъществяване на гласувания текст за електронно-дистанционно гласуване и идеята за гласуване по пощата, които биха дали максимална възможност за участие в изборите на нашите сънародници в страната и зад граница. Огромният брой недействителни бюлетини и драстичните нарушения в секционните избирателни комисии няма да се преодолеят и на следващите парламентарни избори. Технологията на създаването на протоколите в СИК, чрез ръчно, а не машинно преброяване, създава възможности за нелегитимна, противоречаща на закона престъпна намеса, която би гарантирала победа на управляващите. Отказът за изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и въвеждане на активна регистрация затрудняват допълнително провеждането на честни избори и оповестяването на обективен резултат.

От ДЕН бием оглушително камбаната,  че изборите в България няма да бъдат свободни и честни! Настояваме българското общество и международните ни партньори да гарантират последователен отпор на управляващата върхушка и желанието им да откраднат изборите за пореден път.

България се разминава чувствително със стандартите за демократична държава в Европейския съюз. В този смисъл изискваме максимално увеличаване на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ, които да гарантират системен контрол върху изборния процес и осигуряване на честни избори за българските граждани. В най-кратък срок писмено ще запознаем двете организации с невъзможността за обективност на изборните резултати при току -що приетите правила.“

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...