Акценти
Начало / Общество / Деня на паметта на жертвите на тоталитарните режими отбелязваме днес

Деня на паметта на жертвите на тоталитарните режими отбелязваме днес

На 23 август отбелязваме Европейският ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими. Той е определен от Европейския парламент през 2008/2009 като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно“, и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Избраният ден за почит не е случаен, тъй като именно на 23 август1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави

В България този ден се отбелязва за първи път през 2010 г.

В неделя, в Светилището на Блажения Евгений Босилков  в Белене със Света литургия ще бъде отбелязан Европейският ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими през ХХ век. Събитието ще започне в 11.30 ч. и ще продължи с прожекцията на документалния филм „Съветска история”, разказващ за престъпленията на Съветската комунистическа власт.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...