Акценти
Начало / Общество / Деня в памет на загиналите при катастрофи отбелязаха в Плевен

Деня в памет на загиналите при катастрофи отбелязаха в Плевен

панихида

С панихида в плевенските храмове днес беше отбелязан Световният ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Така градът ни се присъедини към националната инициатива да бъдат почетени жертвите на катастрофи и да бъдат спрени безумията по пътищата на страната. Близки и познати на загиналата студентка Мариана Карабулева, която беше пометена от маршрутка в София,  докато отиваше да празнува със свои приятели 14 февруари, се събраха в църквата „Свети Николай”. Повече от ужасяващи са последните данни, според които по пътищата на страната всеки ден загиват по двама, а 20 биват ранени, каза почернената майка на Мариана – Емилия Карабулева. И друга печална статистика цитира тя – че България е на първо място в Европа по нарушения на Закона за движение по пътищата, а по брой на жертви при катастрофи на 1 млн. население, цифрата за страната ни е три пъти по-голяма от тази в другите страни от ЕС.

памет за жертвите на пътя

По последни данни от началото на годината в Плевенска област при катастрофи са загинали 23 човека. Но реално техният брой е много по-голям, тъй като много от пострадалите умират дни или месеци след пътния инцидент, обърна внимание Карабулева. Плевен няма да забрави ужасната катастрофа, при която бяха отнети два млади живота, а 20-годишната Цвети се бори 82 дни за живота си. Мога да ви уверя, че ако бъдат отчетени  тези случаи на по-късно починали, статистиката ще е ужасяваща, допълни Емилия Карабулева.

Тя огласи инициатива на фондация „Безопасни улици от  Валя”, която призовава хората да сигнализират с писма до общинските управи за нарушения на Закона за движение по пътищата, на които са станали свидетели. Сигнали ще могат да изпращат и за опасни дупки по пътищата, липсваща маркировка и знаци, които могат да са предпоставка за пътни инциденти. От фондацията се ангажират не само да подкрепят гражданите, но и да проследяват резултатите от подадените писма. Смятаме, че така ще затегнем контрола върху институциите, за да работят по-ефективно за осигуряване на безопасност на пътя, подчерта Карабулева.

Тя и още двадесетина съпричастни с темата за безопасността на пътя плевенчани положиха цветя на пешеходната пътека на едно от най-оживените кръстовища в Плевен. Те запалиха свещ и сведоха глави в памет на загиналите при катастрофи техни близки, познати, приятели. Сред цветята Емилия Карабулева постави любимото мече на дъщеря си.

памет за жертвите на пътя

памет жертви на пътя

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...