Акценти
Начало / Любопитно / Денят на пощенската картичка отбелязваме днес

Денят на пощенската картичка отбелязваме днес

пощенска картичка

На 25 март отбелязваме Деня на пощенската картичка. Историята на пощенските картички е свързана с фотографията и пощенските съобщения. За тяхно родно място се смята Австро-Унгария, а за година на създаването им се счита 1869 г.. Това се случва тридесет години след като Дагер изобретява своето гениално творение – фотографската снимка. Инициативата за създаването на пощенската картичка се свързва с името на Емануел Ферман, който е преподавател във Военната академия.

Тази пощенска новост бързо се разпространява в Германия, Англия и Швейцария. Чрез река Дунав и най-вече чрез корабите, които пътуват по нея, достигат до нашите градове – Русе, Видин, Свищов, Силистра и др..

През 1892 година в Пловдив е издадена и у нас първата илюстрована картичка. Истински бум, обаче, разпространението им бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897 година дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски „откритки“ – обикновени илюстровани картички. До преди това илюстрованите картички са се издавали само инцидентно.

Колекционирането на пощенски картички е начин да се запази ценната информация за важни исторически и културни събития, която те носят, да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Чрез тях оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...