Начало / Общество / Денят на Европа и Денят на победата отбелязваме днес

Денят на Европа и Денят на победата отбелязваме днес

На 9 май честваме две знаменателни събития в историята на Стария континент – краят на Втората световна война и създаването на Европейския съюз.

9 май се чества като Ден на Европа от 1985 г. На 9 май 1950 г. тогавашният министър на външните работи на Франция – Роберт Шуман, представя своето предложение за създаването на обединение на държавите в Европа, което да отговаря за поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като “Декларацията на Шуман” и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа.

Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/.

Смята се още, че датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на „второто раждане” на Европа. На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В народите на бившата СССР дори и днес 9 май се отбелязва като Ден на Победата, в който се прекланят пред паметта на загиналите във войната.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...