Акценти
Начало / Общество / Деница Сачева, зам.-министър на МОН: Центърът за аутизъм в Плевен може да се превърне в база за добри практики

Деница Сачева, зам.-министър на МОН: Центърът за аутизъм в Плевен може да се превърне в база за добри практики

В присъствието на зам.-министъра на образованието Деница Сачева и на зам.-председателя на ДАЗД  Валери Йорданов, днес в Плевен беше открит Център за деца аутисти „Аутизъм днес”.  Той е разположен в бившата сграда на Дом „Детелина” в жк „Сторгозия” и е създаден по инициатива на Сдружение „Аутизъм Днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“.

„В България има 22 000 деца със специфични потребности, които се обучават в общообразователни детски градини и училища. А от другата страна подготвени за работа с тях психолози, педагози, ресурсни учители са малко над 4 000, което все още е сериозно предизвикателство. През следващата учебна година ще бъдат разкрити нови 300 работни места за такъв тип специалисти и ще бъде осигурено финансиране за тях. Но това е недостатъчно и имаме нужда от допълнителна подкрепа. Центърът, който откриваме днес, е прогресивна стъпка в тази посока. Приобщаващото  образование не е невъзможно и е необходимо стратегически за всяка една държава. Надявам се с общите усилия на Министерството, местните власти и НПО да можем да постигаме още по-добри резултати за нашите деца. Вярвам, че Плевен ще е добър пример и може да се превърне в база за черпене на опит и добри практики”, каза при откриването на Центъра зам.-министър Деница Сачева.

Центърът  „Аутизъм днес” в Плевен е третият в страната и единственият за Северна България. Капацитетът му в началото ще е не повече от 20 деца, тъй като все още продължава обучението на 14-те специалисти, които ще работят с децата, обясни  Владислава Цолова от фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм днес“. Със записаните деца ще се работи индивидуално и групово, като честотата на заниманията зависи от възможностите на родителите. В помощ на българските специалисти са техни колеги от САЩ.

Една от тях е Дийна Сингър –  сертифициран поведенчески аналитик и супервайзор на центровете“Аутизъм Днес“, която поздрави Владислава Цолова, че е избрала в разкритите от нея центрове в София и в Плевен да се работи чрез подхода на поведенческия анализ. „Този подход  е най-добрият начин да видим резултати при децата с аутизъм. Има огромна нужда от такива центрове и окуражавам всеки да тръгне в нейната посока. Време е България да се присъедини към държавите, които са осъзнали необходимостта от специална подкрепа на децата с трудности”, изтъкна Дийна Сингър

След дни в Плевен пристига още един специалист от САЩ, който ще работи с нашите ерготерапевти.

Кметът Георг Спартански, който беше сред официалните гости за откриването, изрази надежда, че след една осъзната политика на държавно и местно ниво, услугата, която ще се получава в Центъра за деца с аутизъм в Плевен, ще бъде развита.  „Когато представители на централната власт, се ангажират пряко с един проблем, нещата се случват по-лесно”, изтъкна Спартански.

Увереност, че този проект ще намери развитие и примерът му ще бъде последван и в други общини, изрази и Валери Йорданов, зам.-председател на ДАЗД.

Аутизмът не е заболяване, а състояние и разкриването на подобни центрове е стъпката да разчупим стереотипите в обществото и тези хора да бъдат приети и разбрани, подчерта председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев.

В момента Центърът е разположен само в едно от крилата на сградата.  Там са оборудвани зали за групова и индивидуална терапия, както и стаи за специалистите, които не са от Плевен. Владислава Цолова сподели, че следващите им планове са да оборудват крило за обучение на специалисти от Европа за работа с деца с аутизъм, както и да създадат център за възрастни с най-добра терапевтична грижа за тях.

Гости на откриването бяха още началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, директорът на ПУ „П.Р.Славейков“ – Милен Наков, част от дарителите, с чиято подкрепа е извършен ремонтът в сградата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...