Акценти
Начало / Общество / Демонстрации и турнири събраха военни и цивилни на полигона в Николаево

Демонстрации и турнири събраха военни и цивилни на полигона в Николаево

Демонстрации на възможностите на ползваната до момента техника, която е на въоръжение в трите военни формирования в гарнизон Плевен, както и показ на най-новите образци въоръжение бяха основна част в провелия се Ден на бойното майсторство на войсково стрелбище „Николаево”. Организатори бяха трите военни формирования – Единният център за начална подготовка, Военно формирование 42800 и 38220. Инициативата беше по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Представителите на местната администрация, на висшия офицерски състав, журналисти и работещи в системата на Министерство на отбраната имаха възможност да видят нагледно възможностите на 9-мм пистолет „Макаров”, автомат „Калашников”, лека картечница „Калашников”, ръчен противотанков гранатомет РПГ 7, СПГ 9 – тежък противотанков гранатомет, бойна машина на пехотата 23, зенитна установка ЗУ 23-2. Освен това бяха демонстрирани и огневите възможности на нови образци, с които са въоръжени подразделенията – пистолет Зиг Зауер /който в Плевенския гарнизон се ползва от тази есен/ и снайперова пушка „Хеклер и Кох”, чийто възможности военнослужещите в района опознават от около 3 седмици. „Това са по-нови образци оръжие, макар че и тези, с които разполагаме, също имат надеждни показатели. Практиката ми е показала, че автомат „Калашников” например, който е създаден още в далечната 1943 год., и сега показва качества, които са несравними с много образци и въоръжения, въведени наскоро. Правя сравнение на база издръжливостта, възможности за действия във всякакви атмосферни условия, по-лесен е за обслужване, непретенциозен е, което повишава възможностите му за по-дълга употреба. Така че невинаги годината на създаване е показател за възможностите и качествата на даден вид оръжие”, каза полк. Николай Бешев, командир на Единния център за начална подготовка и на гарнизон Плевен.

Командирът на военно формирование 42800 подполк. Пламен Горанов и зам.-командирът по логистичното осигуряване на третото формирование – 38220, майор Трифонов представиха задачите, които изпълняват формированията в осъществяването на основната цел – отбрана на страната ни в системата на колективната сигурност. Освен това, те участват в колективни отбранителни действия извън територията на страната и в съвместни операции за борба с тероризма. Сухопътни войски се включват и в операции за защита на критичната инфраструктура, за неразпространение на оръжие, наркотици и пресичане на трафика на хора, подпомагат властите в подготовката на населението за реагиране при кризи с невоенен характер.

Полк. Бешев припомни и историята на Деня на храбростта, 6 май, който започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 год. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

Гостите на Деня на бойното майсторство имаха възможност да разгледат оръжията отблизо. А кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков този път показа умения за работа със СПГ 9. Той обясни преди това, че 2 години, докато е траела военната му служба, е бил именно на такъв противотанков гранатомет, така че познава отлично възможностите му. И доказа, че мерникът му е все още точен като уцели обстрелваните мишени.

Организираните инициативи завършиха с награждаване на най-добрите бойни майстори в различните турнири. Първо място в състезанието с лека картечница „Калашников” спечели ефрейтор Николай Николаев, с автомат „Калашников” – сержант Росен Първанов, с най-много точки от стрелбата с пистолет „Макаров” беше майор Дамян Николов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...