Начало / Политика / „Демократична България” – Плевен: Ще направим всичко възможно бюджетът да влезе отново за гласуване

„Демократична България” – Плевен: Ще направим всичко възможно бюджетът да влезе отново за гласуване

Ще направим всичко възможно като група бюджетът на Община Плевен да влезе възможно най-скоро за ново обсъждане в Общинския съвет. Това заявиха на пресконференция днес общинските съветници от групата на МК „Демократична България”, след като на вчерашното заседание на местния парламент предложеният бюджет на Община Плевен не беше приет, тъй като от съветниците от ГЕРБ, БСП и ВМРО гласуваха с „въздържал се”.

Без бюджет градът ще вегетира и процесите на развитие ще затихват, посочи общинският съветник Христо Таслаков. Затова от МК „Демократична България” се надяват, че най-важният финансов документ за Общината ще влезе отново за гласуване и то възможно най-скоро.

Христо Таслаков отбеляза, че по време на вчерашните дебати не е имало натиск за конкретни промени в бюджета. Изрази също неразбиране с позицията на ГЕРБ, че липсва прозрачност при формирането на бюджета. „Това е работата на Общинския съвет – като реши, че една улица е по-важна от другата, взема решение, а не да отхвърля предложения бюджет”, посочи Таслаков.

Колегата му Георги Велков акцентира, че децентрализацията е разковничето за развитието на общините. „Не е нормално на всеки 100 лева внесени в държавния бюджет от данъци общините да получават само 3 лв. обратно”, посочи той. Велков нарече „странно” поведението на съветниците от групата на БСП, след като почти всички техни предложения са приети, а накрая гласуват с „въздържал се”.

По отношение на предложението за отпадане на таксите за детските градини председателят на групата доц. Евгения Бързашка коментира, че това не може да стане за всички. Нужно е въвеждане на критерии, посочи тя и допълни, че не са против стимулирането на раждаемостта, но то също трябва да е подчинено на много строги правила.

„Така че работата ще върви, стига да се приеме бюджетът”, заяви доц. Бързашка. Тя изрази надежда, че общинската администрация ще разгледа направените предложения, целесъобразните ще бъдат включени и бюджетът отново ще бъде внесен за гласуване.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...