Акценти
Начало / Образование / Декларация за конфиденциалност разбуни духовете в Спортното училище в Плевен

Декларация за конфиденциалност разбуни духовете в Спортното училище в Плевен

Декларация за конфиденциалност, която трябва да подпишат всички учители, треньори и служители в Спортно училище „Георги Бенковски” в Плевен предизвика поредната вълна от недоволство срещу ръководството на школото. Този път на прицел е временно изпълняващият длъжността директор Вилма Великова, чиято е инициативата за подписване на въпросния документ.

За напрежението в Спортоното училище ни информира Тамара Георгиева, синдикален лидер на КТ „Подкрепа” в гимназията. По думите й въпросната декларация погазва човешките им права, в разрес е с текстове от Конституцията на РБългария. Декларацията е и юридически неиздържана, категорична е Георгиева, която е потърсила консултация и съдействие от местния лидер на КТ „Подкрепа” Любомир Паскулов.  „След като се запозна с текста на документа, г-н Паскулов беше категоричен, че той не бива да бъде подписван”, сподели Тамара Георгиева.

Тя обясни още, че това е трета подобна декларация, която директорката Вилма Великова им дава за подписване. Синдикалната лидерка и още двадесетина нейни колеги са отказали да сложат подписи под поредния документ, с който са предупредени, че носят дисциплинарна отговорност, ако нарушат изискванията за конфиденциалност. Проблемът е в това, че от документа не става ясно какво точно се има предвид под конфиденциална информация, нито в какво точно се изразява дисциплинарната отговорност.

„От текста на декларацията, която г-жа Великова ни дава да подпишем, става ясно единствено, че нямаме право да изразяваме мнението си, нямаме право на предложения, нямаме право изявления, което е в грубо нарушение на чл. 39 от Конституцията на Република България”, заяви Тамара Георгиева.

Потърсихме коментар на ситуацията от Вилма Великова, която изпълнява длъжността директор на училището до провеждане на конкурс. Според нея това е „пореден опит за разпалване на интриги в училището от недоброжелателни колеги”.  Тя изрази недоумение защо колегите й не са потърсили диалог с нея, за да изчистят текстовете, които предизвикват недоволство. „Не отричам, че съм допуснала грешка и има непрецезиран текст в декларацията. Затова ще дам възможност на всеки един от колегите, който вече я е подписал, сам да унищожи документа. След което ще предложа нова декларация с редактиран текст”, заяви Великова.

На въпрос какво е наложило в едно училище да се подписва декларация за конфиденциалност, директорката обясни, че на Педагогически съвет, провел се на 1 февруари, тя е уведомила, че ще издаде заповед за конфиденциалност и декларация за подпис. „Идеята ми е да прекратя опитите за интриги в училището, за уронване авторитета на учебното заведение и да защитя името на учителите, треньорите и учениците”, обясни Великова.

В поредния раздухан скандал около Спортното училище тя открива опит да бъде злепоставена броени дни преди провеждането на конкурса за директор, на който ще се яви. Сред кандидатите е и Тамара Георгиева, която от своя страна смята, че сегашната директорка има критичен дефицит на управленски опит и неумение за работа в екип.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...