Акценти
Начало / Общество / Дейностите по изграждането на велоалеите в Плевен напредват

Дейностите по изграждането на велоалеите в Плевен напредват

Интензивна работа тече по изграждането на осемте нови велоалеи в Плевен. Макар че първоначалната дата за тяхното завършване бе 9 юли, те все още са в процес на изграждане, тъй като срокът бе удължен до 31 декември 2015 година. Това бе първоначално посочената дата, на която дейностите по първия етап от проекта за Интегриран градски транспорт в Плевен трябваше да са приключили. До края на годината по проекта в града трябва да действат 4 нови тролейбусни линии, да са направени 9 429 метра велоалеи към всички квартали в Плевен, да са рехабилитирани тротоари, участъци от пътни платна, контактна мрежа, да са подновени 34 от общо 176 спирки на градския транспорт, както и да има 6 чисто нови.
Изграждането на 8 маршрута велоалеи с обща дължина 9 429 метра е записано в компонент 8 по проекта. Идеята е хората от всички квартали в Плевен да могат, качвайки се на велосипед, да стигнат с него до „Кайлъка”. С тази задача от началото на месеца се зае общинската фирма „Инжстрой“. Планувано е 8-те алеи за велосипедистите в Плевен да са готови до края на юли, като ще се направи ремонт и на уличното платно, където велоалеите го пресичат.
Някои от алеите вече са готови, а по други и в момента тече работа. По наша информация днес се работи по Маршрут 4, който е в района на ул. „Чаталджа“. От пресцентъра на Община Плевен допълниха, че дейностите в този участък включват изграждането на 1305 метра велоалея, като 633 метра от нея са еднопосочни алеи.
Предвидените участъци, които трябва да свързват всички квартали в Плевен с парк „Кайлъка“, са:
Маршрут №1 – От ЖП гара по ул.„Княз Александър I Батенберг” покрай търговски комплекс „Била” и сградата на ОАПС до пешеходната зона по ул.„Васил Левски“ до пл.„Възраждане” и съществуващата велоалея
Маршрут №2 – От ЖП гара по ул.„Княз Александър I Батенберг” до кръговото кръстовище на ул. „Васил Левски” с ул. „Сторгозия”
Маршрут №3 – От ж.к.„Сторгозия” по ул.„Цар Самуил” до кръговото кръстовище с бул.„Дойран” и ул.„Сторгозия”
Маршрут №4 – от ж.к.„Дружба” по ул.„Чаталджа” и ул.„Ген. Колев” до ул.„Вардар” при съществуващата велоалея до парк „Кайлъка”
Маршрут №5 – От ул.„Стоян Заимов” – кръстовището с ул.„Вардар” по съществуващата велоалея, по ул. „Пирот”, пресича ул.„Хаджи Димитър”, върви по ул.„Стефан Караджа”, преминава през ул.„Цар Самуил”, продължава по ул.„Тунджа” и стига до ул.„Ген.Владимир Вазов”
Маршрут №6 – По ул. „Българска авиация” от ул. „Васил Левски” до кръговото кръстовище с ул. „Кара Колю”
Маршрут №7 – От площад „Свобода” по ул. „Иван Вазов”, пресича бул. „Русе” и върви до пл. „Янко Забунов”
Маршрут №8 – От пл. „Възраждане” – връзка със съществуващата велоалея, пресича ул. „Димитър Константинов” по ул.„Св.св. Кирил и Методий”, пресича ул. „Кайзерслаутерн“ и ул. „Христо Ясенов“, през бул. „Европа” до бул. „България”.

велоалея

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...