Акценти
Начало / Общество / Девет татковци в Плевенско са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 1 година

Девет татковци в Плевенско са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 1 година

татко с бебе

През миналата година девет татковци в област Плевен са се възползвали от правото си да отглежда детето си до едногодишна възраст. Това научихме от Ивелина Йотова, началник сектор в Районно управление „Социално подпомагане” – Плевен. Тя коментира, че в сравнение с 2012 г. броят на желаещите татковци да ползват тази възможност се е увеличил. Тогава от това право са се възползвали само четирима татковци.

Тя обясни, че отпускът за майчинство може да се вземе 45 дни преди раждането на детето и да продължи максимум 410 дни до навършване на една година. След шестия месец обаче законът позволява майката да прехвърли отглеждането на детето на бащата, който да получава вместо нея паричното обезщетение за майчинство, равняващо се на 90 процента от средното му брутно трудово възнаграждение през последните 18 месеца. По този начин семейството може да се възползва от евентуалния по-висок осигурителен доход на бащата, за да получава по-високи майчински.

Значително по-голям е броят на татковците, които са ползвали полагащите им се 15 дни при раждане на наследниците им. През 2012 г. те са били 232, а през 2013 г. – 291, посочи Ивелина Йотова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...