Акценти
Начало / Крими / Пожари в землища и във вила в „Мъртвата долина” са гасили за денонощие местните огнеборци

Пожари в землища и във вила в „Мъртвата долина” са гасили за денонощие местните огнеборци

пожар в сухи тревиДевет пожара в сухи треви в землищата на селата Горна Митрополия, Въбел, Градище, Ленково и Милковица и в град Белене са ликвидирали служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. За това информират от пресцентъра на ОДМВР – Плевен.

Два инцидента са станали и в имоти на 25 март. Около 14:45 часа е постъпил сигнал за пожар във вила в местността „Мъртва долина – 2” край Плевен. До пристигането на спасителните екипи от РСПБЗН – Плевен с два автомобила, огънят вече е бил унищожил 25 квадратни метра покривна конструкция. При огледа е установено, че вероятна причина за произшествието е небрежност при боравене с открит огън. Пострадали хора при инцидента няма.

Небрежност при боравене с открит огън пък е причина за пожар в селскостопанска постройка в село Въбел. Унищожена е покривна конструкция 40 кв. метра. След постъпил сигнал в 15:41 часа огнеборци от РСПБЗН – Никопол с един специализиран автомобил са потушили пламъците.

От пресцентъра на ОДМВР – Плевен напомнят, че при произшествията от този тип има риск да бъдат нанесени значителни материални щети, защото пролетният вятър може да пренесе бързо пожара в обитаеми сгради или селскостопански постройки. Увеличаването на пожарите в сухи треви е характерно за пролетния сезон. При настъпилото затопляне, освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, те са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари.Задимяването по пътните артерии пък създава реални предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Възникналите пожари нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...