Акценти
Начало / Общество / ДГ „Юнско въстание“ приключи успешно проект по програма „Еразъм+“

ДГ „Юнско въстание“ приключи успешно проект по програма „Еразъм+“

Детска градина „Юнско въстание“ приключва успешно проект „Гордея се да бъда себе си“ – проект, финансиран от Европейската Комисия в рамките на програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

На официалното събитие присъства г-жа Маруся Додова, старши експерт по предучилищно възпитание в РУО – Плевен, г-жа Мариана Влахова – директор на ДГ „Юнско въстание“ и ръководител на проекта, и доц. Теодора Вълова – координатор на проекта, представители на педагогическия състав, членове на екипа по проекта.

Партньорството включваше Великобритания, България, Италия, Португалия и Турция. Проектът беше с фокус върху развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование.

В периода 10.09.2017 – 09.09.2019 г. партньорите участваха както в планираните проектни дейности, така и в кратките съвместни обучителни курсове за учители под наслов „Обучение за обучители“. Квалификацията на членовете на педагогическите екипи по време на мобилностите включваше модули за развитие на дигитални компетентности, за изграждане на нагласи и умения за работа със съвременни информационно-комуникационни ресурси и инструменти, методи за ранно чуждоезиково обучение, интерактивни методи за развитие на критическото мислене.

Учителите се квалифицираха да преподават уменията, от които нашите ученици се нуждаят. Иновативните подходи бяха противопоставени на традиционните учебни стилове и педагогика, за да гарантират, че преподавателите са подготвени и владеят уменията на 21-ви век.

Проектът подпомогна развитието на грамотността (включително дигитална и езикова), допринесе за развитие на критическо мислене в допълнение към комуникативните умения на роден и чужд език и уменията за съвместно учене на участващите деца и ученици.

На срещата учителите споделиха, че техните умения и компетентности са се подобрили в резултат от партньорската работа, повишила се е увереността, самочувствието и мотивацията им. Според участвалите педагози проектът е ефективен инструмент за продължаваща професионална квалификация и подпомага усвояването на нови умения. Използването на ИКТ променя завинаги педагогическото общуване, защото позволява да се въвеждат нови идеи и концепции. В по-нататъшната си работа ДГ „Юнско въстание“ ще запази тенденциите за устойчиво развитие върху основата на иновациите и ангажираността на състава да ги прилага.

Снимки: личен архив

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...