Начало / Общество / Двучасов концерт изнесоха децата от формация „Петлите”

Двучасов концерт изнесоха децата от формация „Петлите”

В неделната вечер плевенчани имаха удоволствието да се срещнат с таланта и чара на децата от танцова формация „Петлите”, които изнесоха благотворителен концерт на площада. В продължение на два часа момичетата и момчетата от формацията танцуваха и пяха, за да съберат средства в помощ на децата от социалните домове в страната.

Самата формация е създадена от възпитаници на Дома за деца лишени от родителски грижи „Ал. Коджакафалията” в Бургас през 2006 г. През 2009 г. към тях се присъединяват деца от Младежкия културен център в Бургас. „Работиме заедно и това е шанс за децата от Дома да контактуват със свои връстници , които растат в семейство”, изтъква ръководителят и хореографът на групата Георги Димитров, който е излязъл от същия социален дом.

За подбора и подготовката на репертоара Георги получава ценна помощ от Нешка Робева, а от тази година и от големия музикант Иво Папазов. От тях двамата младият хореограф се учи не само на занаят, но и на дисциплина. Наученото прилага и във формацията, където има строг ред. „За участие  в „Петлите” изискването е добър успех и редовно посещаване на учебните часове. Не отговоряш ли на това изискване, напускаш формацията”, обяснява философията си на ръководител Георги и допълва, че тя работи безпогрешно.

От друга страна той застава зад своите възпитаници и ги подкрепя в желанието им да се развиват и да откриват в изкуството онзи пристан, който им е отнет заради липсата на семейство. Тази година съставът е имал двама абитуриенти, на които е съдействал да си намерят работа. Помощ му оказват различни неправителствени организации, които го подкрепят в работата му с децата.

Формацията се издържа изцяло от спонсори. За концерта в Плевен съдействие оказва и Община Плевен.

В тазгодишното национално турне, което е второ за „Петлите”, освен Плевен, са включени още пет града, между които Русе, София, Стара Загора.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...